ПРАВОВИЙ СТАТУС ТА АДМІНІСТРАТИВНІ ФУНКЦІЇ ЦИФРОВОЇ ЕКОСИСТЕМИ DREAM ЯК ІНСТРУМЕНТУ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У ПРОЦЕСІ ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ - Білий , Борис (Просторовий розвиток, 2025)
Повоєнна відбудова України є наймасштабнішим національним проєктом сучасності, що вимагатиме безпрецедентної мобілізації фінансових, матеріальних та людських ресурсів. За оцінками Світового банку, загальна вартість реконструкції та відновлення сягає сотень мільярдів доларів США, що значно перевищує внутрішні можливості держави.1 Успіх цього колосального завдання безпосередньо залежить від здатності України залучити значні обсяги міжнародної фінансової допомоги та приватних інвестицій. Однак ключовою передумовою для такої підтримки є не лише демонстрація політичної волі, а й створення надійних, інституційно закріплених механізмів, що гарантують прозорість, підзвітність та ефективне запобігання корупційним ризикам. Міжнародні партнери, зокрема країни G7 та Світовий банк, у своїх офіційних заявах та програмах підтримки чітко артикулюють вимогу щодо зміцнення антикорупційних зусиль та забезпечення прозорого освоєння донорських коштів як невід'ємну умову надання допомоги.3 У відповідь на цей фундаментальний виклик українська держава запропонувала стратегічне, технологічно орієнтоване рішення — цифрову екосистему управління відбудовою DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management). Ця система позиціонується не просто як чергова база даних чи моніторинговий портал, а як комплексна державна електронна екосистема, що забезпечує «єдиний цифровий маршрут для всіх проєктів відбудови».7 Фундаментальний принцип, закладений в архітектуру DREAM, — «всі бачать все» — має на меті створити середовище тотальної прозорості, де кожен етап життєвого циклу проєкту, від реєстрації руйнувань до введення об'єкта в експлуатацію, є відкритим для моніторингу з боку громадян, бізнесу та міжнародних партнерів.10 Таким чином, DREAM є не стільки технічним інструментом, скільки державною обіцянкою підзвітності, втіленою в цифровому коді. Юридична надійність та бездоганність функціонування цієї системи перетворюється з вузького питання адміністративного права на критично важливий фактор міжнародної фінансової дипломатії та національної безпеки. Незважаючи на стратегічну важливість екосистеми, в українській правовій науці на сьогодні практично відсутній комплексний публічно-правовий аналіз її статусу та функцій. Існуючі публікації та аналітичні звіти переважно зосереджені на технічних, економічних або антикорупційних аспектах, залишаючи поза увагою фундаментальні питання її місця в системі публічної адміністрації, її правової природи та адміністративних функцій. Ця наукова стаття має на меті заповнити вказану прогалину, ставши одним із перших досліджень, що систематично аналізує DREAM не як програмний продукт, а як новітній інститут публічного управління, що функціонує в цифровому середовищі.