СТРАТЕГІЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ТА МЕХАНІЗМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ДЕВЕЛОПЕРСЬКИХ КОМПАНІЙ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ РИНКУ - Микитченко , Богдан; Петруха , Ніна; Гроголь , Віктор; Мовчан , Михайло (Просторовий розвиток, 2025)
У сучасних умовах нестабільності ринку будівельна галузь стає надзвичайно чутливою до впливу макроекономічних, політичних та соціальних факторів, що безпосередньо позначається на стійкості девелоперських компаній. Економічна стійкість є багатогранним явищем, що поєднує фінансову стабільність, здатність протидіяти ризикам, адаптуватися до зовнішніх коливань і водночас забезпечувати сталий розвиток. В умовах високих темпів інфляції, обмеженого доступу до фінансових ресурсів та зростання конкуренції особливої ваги набуває застосування стратегічного інструментарію, що дозволяє не тільки оптимізувати ресурси, але й прогнозувати зміни кон’юнктури ринку. Такий інструментарій включає економіко-аналітичні моделі, методи стратегічного планування, цифрові інструменти прогнозування, а також механізми управління інвестиційними потоками та ризиками.