ОСВІТНІЙ ПОТЕНЦІАЛ ВИЩОЇ МАТЕМАТИКИ ЯК ПЛАТФОРМА МІЖДИСЦИПЛІНАРНОЇ ПІДГОТОВКИ: СИНТЕЗ ТЕХНІЧНИХ, ЕКОНОМІЧНИХ І УПРАВЛІНСЬКИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ - Бондаренко , Наталія; Соколова , Людмила; Кириченко , Анатолій; Блажко , Людмила; Рижакова , Галина (Просторовий розвиток, 2025)
Розглядається трансформація ролі вищої математики в контексті міждисциплінарної підготовки фахівців технічного, економічного та управлінського профілю. Обґрунтовано доцільність переосмислення математичної освіти як платформи для формування системного мислення, аналітичних здібностей та здатності до комплексного розв’язання професійно орієнтованих задач. Вища математика виступає універсальним інструментом моделювання, оцінювання ризиків, цифрової трансформації бізнес-моделей і прийняття рішень у динамічному середовищі. Проаналізовано інноваційні підходи до викладання: модульно-компетентнісний підхід, кейсові технології, цифрові платформи (Moodle, GeoGebra, MATLAB), гейміфікація, формувальне оцінювання. Особливу увагу приділено кейс-методу як ефективному засобу інтеграції математичних знань у реальні професійні ситуації у сфері будівництва, економіки, логістики та управління. Наведено приклади поетапного ускладнення задач, що сприяє розвитку критичного мислення, здатності до вибору методів розв’язання та інтерпретації результатів. Розкрито специфіку викладання вищої математики в КНУБА для інженерних спеціальностей, яка передбачає тісний зв’язок із фаховими дисциплінами, використання програмного забезпечення для моделювання та обчислень, а також персоналізацію навчання відповідно до профілю підготовки. Підкреслюється важливість дослідницької складової та індивідуальних освітніх траєкторій. У статті доведено, що вища математика, за умови її сучасної дидактичної реалізації, може стати ефективним засобом розвитку професійних компетентностей та інструментом інтеграції знань в межах міждисциплінарної освіти.