РОЗВИТОК МІСЬКОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ: СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ БЛАГОУСТРОЄМ - Дзюбинська , Оксана; Смаль , Марія; Сунак , Павло (Просторовий розвиток, 2025)
Досліджено концепції архітектурно-планувальної ідентичності міського середовища в контексті стратегічного управління благоустроєм, з акцентом на аналізі багатошарових моделей, що формують унікальний образ сучасного міста. Актуальність дослідження зумовлена зростаючою потребою сучасних міст у формуванні впізнаваного та функціонального середовища, яке поєднує збереження історичної спадщини з інноваційними підходами до благоустрою, що дозволяє вирішувати виклики урбанізації, такі як перенаселення, екологічні проблеми та соціальна нерівність. Метою дослідження є розробка теоретико-методологічних засад для визначення та конструювання архітектурно-планувальної ідентичності міського середовища, що сприяють стратегічному управлінню благоустроєм міста. У роботі використано комплексний підхід, що включає історико-генетичний аналіз для реконструкції планувальних структур, порівняльний аналіз урбаністичних практик, а також методи просторового моделювання для оцінки естетичних і функціональних характеристик міських територій. Наукові результати свідчать про те, що модель архітектурно-планувальної ідентичності, яка включає структурно-каркасний, топонімічний, вернакулярний, орієнтирний та соціокультурний шари, є ефективним інструментом для створення унікального образу міста, однак потребує адаптації до специфіки окремих територій, зокрема через селективне використання її компонентів для невеликих або нових районів. Показано, що стратегічне управління благоустроєм, засноване на інтеграції пішохідних зон, енергоефективних технологій та озеленення, сприяє підвищенню соціальної залученості та екологічної стійкості міського середовища. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою деталізованих методик для конструювання ідентичності периферійних і новозбудованих міських зон, а також із вивченням впливу цифрових технологій, таких як розумні системи управління інфраструктурою, на формування сучасного міського ландшафту. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на аналіз міжкультурних аспектів благоустрою та їх впливу на соціальну інтеграцію в багатонаціональних містах, що сприятиме створенню універсальних моделей управління урбанізованим простором.