МАТЕМАТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ОПТИМІЗАЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ У БУДІВНИЦТВІ - Білов , Юрій (Просторовий розвиток, 2025)
Розглядаються методи математичної оптимізації організаційних процесів у будівництві з урахуванням сучасних інформаційних технологій. Зокрема, аналізується застосування математичних моделей для покращення ефективності управлінських рішень, зниження ризиків і підвищення точності прогнозів, що стосуються ресурсного забезпечення, планування термінів виконання робіт і координації діяльності учасників будівельних проєктів. Метою цього дослідження є аналіз складності сучасних будівельних проєктів, виявлення основних організаційних проблем та розробка математичного інструментарію для оптимізації організаційних процесів у будівництві з використанням інформаційних систем. Окрему увагу приділено впровадженню інформаційних систем, як функціонал математичного інструментарію, що інтегрують дані про всі етапи будівництва. Це дозволяє оптимізувати взаємодію між учасниками проєкту, забезпечуючи точний облік ресурсів, контроль за термінами та зменшення витрат. Визначено, що математичний інструментарій алгоритмічно-критеріального моделювання параметричної оптимізації організаційних процесів у будівництві є діючим рішенням з комплексного балансування за всіма видами ресурсів, розрахунку термінів будівництва, скорочення виробничої собівартості, та кошторисної вартості об’єкта в цілому, у поєднанні з інформаційними технологіями дозволяє знизити вплив стохастичних факторів, підвищуючи стійкість будівельних процесів. Завдяки таким технологіям можливо не лише здійснювати планування та моніторинг у реальному часі, але й приймати більш обґрунтовані рішення на всіх етапах проєкту. Стаття також висвітлює конструювання математичного інструментарію та інформаційних систем в умовах сучасного будівництва, що дозволяє досягти більшої ефективності, економічної вигоди та високої якості виконання робіт.