ПРОПОЗИЦІЇ ПО РОЗРОБЦІ МЕТОДИКИ ОБРАННЯ ДІЛЯНКИ ПІД ТЕРИТОРІАЛЬНІ ЦЕНТРИ СОЦІАЛЬНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ - Лиманець , Владислав (Просторовий розвиток, 2025)
Розглянуто підходи до вибору та оцінки земельної ділянки для розміщення територіального центру соціального обслуговування. Було запропоновано комплексну методику, що базується на поєднанні кластерного аналізу та багатокритеріальної оптимізації, з урахуванням таких чинників, як доступність, екологічність, просторові зв’язки та соціальні потреби населення літнього віку. У роботі представлено три типи функцій оцінювання: на основі пішохідної доступності, концентрації шляхів та аналітичних (статистичних) даних. Показано можливості застосування методики на прикладі Святошинського району м. Києва із залученням інструментів геоінформаційного аналізу. Запропонований підхід дозволяє більш обґрунтовано приймати рішення щодо розміщення об’єктів соціальної інфраструктури, орієнтованої на потреби осіб похилого віку, що сприяє формуванню комфортного, доступного та сталого середовища проживання.