МЕТОДИ ФУНКЦІОНАЛЬНО-ПЛАНУВАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЧИХ ТЕРИТОРІЙ СІЛЬСЬКИХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ - Лепешко , Анатолій (Просторовий розвиток, 2025)
Наводяться чотири методи функціонально-планувальної організації виробничих територій для сільських населених пунктів. Кожен з методів допомагає врахувати різні особливості організації виробничих територій відповідно до технологічних процесів самого підприємства. Здійснюючи пошук найкращого розташування будівель та споруд виробничих підприємств, варто враховувати їхні технологічні взаємозв’язки, що суттєво впливають на визначення відстаней обслуговування тих чи інших об’єктів. Також варто класифікувати всі об’єкти, які використовуються на виробничій території. Підбираючи різні методи функціонально-планувальної організації для виробничих територій, варто зазначити певну специфіку для сільських населених пунктів (з населенням до 10 тис. осіб). Такий тип населеного пункту дає низку переваг для розвитку виробничих територій з меншою щільністю забудови, що, своєю чергою, впливає і на вибір напряму виробничої діяльності.