ПРОБЛЕМА ВІДРОДЖЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В СУЧАСНІЙ АРХІТЕКТУРІ - Івашко , Олександр; Ян, Дін; Юелінь, У; Почка , Костянтин; Руденко, Микола (Просторовий розвиток, 2025)
Дослідження піднімає важливу проблему втрати національних ознак в сучасній архітектурі, що пришвидшилося на тлі глобалізму. Ця проблема є актуальною при підготовці майбутніх архітекторів, оскільки діяльність фірм і відомих архітекторів по всьому світу, поширення нових ефективних матеріалів і технологій призводять до нівелювання тих ознак, які традиційно визначали культуру кожного народу. Можливості інтернету і нейромережі, штучного інтелекту значно розширили горизонти не лише практикуючих архітекторів, а й студентів, аспірантів і докторантів. Попри те позитивне, що вони отримали, є і негативний момент, пов'язаний з тим, що сучасна архітектура по суті позбавляється будь-яких ознак національної ідентичності. Ця проблема актуальна для більшості розвинених країн світу, де сучасні будівлі з національними елементами сприймаються як певний анахронізм. Навіть в тих випадках, коли архітектори намагаються застосувати національні елементи на сучасному об’єкті, це виглядає недосконало, історичні форми цитуються досить спрощено, до того ж, без відповідності загальному вигляду об’єкту і без розуміння доцільності до його функції. На наш погляд, ця проблема найбільш актуальна для країн, які знаходяться у стані війни і необхідні об’єднуючі чинники (як в Україні), або є невеликими країнами з складною демографічною ситуацією (як країни Балтії), або є розвиненими країнами з великою кількістю мігрантів, які не приймають місцевої культури і натомість живуть власними анклавами.