ВПЛИВ БІОМІМІКРІЇ НА ФОРМУВАННЯ БІОНІЧНОЇ АРХІТЕКТУРИ - Дорохіна , Ганна; Галат , Софія (Просторовий розвиток, 2025)
Розглядається концепція біомімікрії як одного з ефективних інструментів формування біонічної архітектури. Біомімікрія, що передбачає адаптацію форм, структур і процесів, притаманних природним організмам, слугує джерелом інновацій для створення архітектурних рішень, що поєднують естетику, функціональність та екологічну доцільність. Досліджуються історичні передумови виникнення біонічного підходу в архітектурі та роль біомімікрії у цьому процесі. Аналізуються приклади архітектурних об'єктів, у яких біомімікрія була використана як метод проектування, що дозволяє досягти сталого розвитку, ефективного використання ресурсів та гармонійної інтеграції споруд у навколишнє середовище. Особливу увагу приділено класифікації підходів до біомімікрії (на рівні форми, матеріалів і процесів), а також розгляду потенціалу цих підходів у сучасній архітектурній практиці. У результаті дослідження зроблено висновок, що біомімікрія може виступати не лише джерелом натхнення, але й практичним інструментом для розвитку біонічної архітектури, спрямованої на досягнення інноваційних та сталих рішень у проєктуванні.