ОПТИМІЗАЦІЯ ВИМОГ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ДЛЯ БУДІВЕЛЬ З АПАРТАМЕНТАМИ - Васильєв , Дмитро; Гомон , Ольга (Просторовий розвиток, 2025)
Сучасний розвиток міст в Україні супроводжується зростанням популярності нового формату тимчасового житла – апартаментів [1]. Однак на сьогодні існують деякі розбіжності у правовому статусі даного типу забудови, що ускладнює застосування будівельних норм, зокрема пожежної безпеки. Згідно з чинними нормативними документами, апартаменти відносяться до громадських будинків [2], що зумовлює відповідні вимоги до евакуаційних шляхів, які відрізняються від вимог до житлової забудови. У статті проаналізовано чинні нормативні вимоги до евакуаційних шляхів у громадських та житлових будівлях, виявлено проблеми їх застосування до апартаментів і запропоновано шляхи оптимізації норм з урахуванням безпеки мешканців апартаментів.