ОЦІНКА НАПОВНЕННЯ БАЗИ ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ КОМПЛЕКСНОГО ПЛАНУ ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЇ З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ - Пілічева, Марина; Гамаюн, Інна (Просторовий розвиток, 2025)
У дослідженні проаналізовано особливості використання відкритих геопросторових даних при формуванні бази геоданих комплексного плану просторового розвитку. Встановлено, що процес наповнення бази геоданих даними з відкритих джерел включає в себе наступні етапи: пошук і аналіз відкритих джерел, збір даних та їх уніфікацію, приведення до єдиної системи координат, валідацію даних та усунення помилок. На прикладі села Івашки визначено, що з відкритих джерел (QuickOSM, Overpass, HGT-файл) можна отримати геопросторові дані від 10 % до 70 % наявних об’єктів. В середньому ж для населеного пункту доступно тільки близька 30–40 % геопросторових даних. Для забезпечення максимальної точності та повноти даних необхідно використовувати додаткові джерела інформації.