ВИКОРИСТАННЯ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ (БПЛА) ДЛЯ ВИСОКОТОЧНОГО ГЕОДЕЗИЧНОГО ЗНІМАННЯ - Дорожко, Євген; Ситник, Олексій; Кравчук, Мирослав (Просторовий розвиток, 2025)
Проведено комплексний аналіз ефективності використання безпілотних літальних апаратів для точного геодезичного знімання, що стає все більш важливим у сучасних методах збору та обробки геопросторових даних. Встановлено, що інтеграція глобальних систем позиціонування та фотограмметричних камер у конструкцію цих апаратів дозволяє створювати деталізовані тривимірні моделі рельєфу і тематичні карти з високою роздільною здатністю, що мають значне практичне застосування в областях геодезичного забезпечення земельних кадастрів, ландшафтного планування, екологічного забезпечення та районування. В межах статті виокремлено основні відмінності між класичними методами геодезії та новітніми підходами, що базуються на використанні безпілотників, зокрема щодо точності, швидкості збору даних, мобільності та витрат. Відзначено, що автономність безпілотників дозволяє здійснювати знімання великих територій у короткі терміни та мінімізувати необхідність фізичної присутності операторів, що критично важливо для роботи в труднодоступних зонах. Також зазначено, що створення ортофотопланів за допомогою БПЛА забезпечує високий рівень деталізації та точності, перевищуючи результати, які можна отримати з допомогою традиційних методів. Обґрунтовано необхідність використання БПЛА для вирішення завдань моніторингу стану земельних ресурсів, оцінки ерозійних процесів, визначення меж сільськогосподарських угідь та управління водними потоками. Був детально сформований методичний підхід щодо проведення аналізу морфометричних характеристик рельєфу, якийвключає оцінку ухилів, виявлення зон перезволоження та визначення напрямків водних потоків, базуючись на даних, отриманих за допомогою БПЛА. Запропоновано регулярне використання технологій БПЛА для оновлення кадастрових записів, моніторингу територій та виявлення змін у землекористуванні, що дозволяє значно покращити управління природними ресурсами та планування використання земель. Зроблено висновок, що використання БПЛА є економічно вигідним, технічно ефективним та перспективним рішенням для виконання геодезичних завдань різної складності.