ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРЕШКОДИ У РОЗВИТКУ СТАЛОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ ГРОМАД В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Батура, Максим (Просторовий розвиток, 2025)
Метою даної роботи є аналіз проблем та перешкод, що стоять на шляху розвитку сталого землекористування в громадах України. Особливо увага приділяється тому, як війна в Україні вплинула на земельні відносини та спричинені війною екологічні та соціально-економічні проблеми. Робота направлена на визначення різних підходів до вирішення цих проблем, які можуть сприяти покращенню екологічної безпеки та соціально-економічному розвитку громад, а також можливості адаптації сталих практик землекористування до нових реалій. Встановлено, що основними проблемами та перешкодами, які заважають та стримують розвиток сталого землекористування в громадах країни є: військові дії, нераціональне використання земельних ресурсів, ерозія ґрунтів, екологічні проблеми – забруднення навколишнього середовища, корупційні фактори та прогалини в законодавчій базі.