ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ CЕРЕДНЬОГО ПОДНІПРОВ’Я ЯК ВИРАЗНИКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Ключнікова, Анастасія; Білоус, Павло (Просторовий розвиток, 2025)
Визначено характерні особливості православних храмів Середнього Подніпров’я доби «козацького бароко» як виразників національної ідентичності. Зазначено, що на відміну від Чернігівщини, Полтавщини і Слобожанщини Середнє Подніпров’я постійно переживало збройні конфлікти, що спричиняло хвилі переселень. Саме тому на цій території однаково поширились різні композиційні схеми церков. Водночас домінував тип триверхої церкви як символу Божественної Трійці. Православна церква Середнього Подніпров’я втілила в собі ті ознаки, які трактуються як виразники української культури і національно стильової архітектури: це баштоподібний тип композиції, коли кожний об’єм має власне завершення у вигляді бані і відкритий в інтер’єрі до зеніту бані, грушовидні куполи з перехватом-«ковніром», традиційна поліхромія (куполи золоті, зелені, сині з золотими зірками, стіни білі з білим декором, зрідка блакитні з білим декором), наявність стінописів в інтер’єрах, багатоярусні різьблені іконостаси, народно стильовий декор переважно фітоморфного характеру (рідше тератологічний), архітектурний декор у вигляді ордерів, розвинутих розкріпованих карнизів великого виносу.