ІСТОРИЧНА ЕВОЛЮЦІЯ АРХІТЕКТУРНИХ РІШЕНЬ ОСВІТНІХ УСТАНОВ ДОІСЛАМСЬКОГО ІРАНУ В АСПЕКТІ СУЧАСНОЇ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ - Емаміанфар, Алі; Третяк, Юлія; Косаревська, Раддаміла (Просторовий розвиток, 2025)
Досліджено еволюцію енергоефективних архітектурних рішень в освітніх установах доісламського Ірану. Проаналізовано традиційні освітні простори, зокрема перші навчальні заклади, з точки зору використання природних енергоресурсів. Розглянуто архітектурні методи оптимізації мікроклімату, що включають використання води, вітру, ґрунту, вогню та світла. Проведено аналіз архітектурних характеристик перших навчальних закладів, таких як зикурат і храм вогню, а також вивчено принципи просторової організації, що сприяли енергоефективності. Стаття містить огляд підходів в архітектурному проєктуванні і будівництві, які застосовувалися в освітніх установах різних історичних періодів доісламського Ірану, а також демонструє, як традиційні біокліматичні енергоефективні технології можуть бути адаптовані до сучасного архітектурного проєктування шкільних комплексів.