БІЗНЕС-МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ В КООРДИНАТАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ: НОВІ ПАРАМЕТРИ ТА СТРАТЕГІЧНІ ВЕКТОРИ ТРАНСФОРМАЦІЇ БУДІВЕЛЬНОГО ДЕВЕЛОПМЕНТУ - Омельяненко, Марина; Цзін, Цянь (Просторовий розвиток, 2024)
Досліджено сучасні підходи до управління персоналом в умовах цифрової економіки та викликів, пов’язаних із концепцією «Праця 4.0». Основна увага приділяється формуванню управлінських компетентностей, які враховують необхідність інтеграції цифрових технологій, розвитку людського капіталу та впровадження інновацій. Розглянуто ключові принципи трансформації управлінських моделей, зокрема орієнтацію на інновації, соціальну відповідальність, гнучкість, адаптивність, технологічну грамотність, етичність і сталий розвиток. Екосистемний аналіз моделі управлінських компетентностей показав, що такі елементи, як цифрова компетентність, адаптивність, інноваційність, кооперативність та лідерство, взаємодіють у єдиній системі, забезпечуючи ефективність управління в умовах динамічних змін. Значну увагу приділено соціально-орієнтованому підходу, який сприяє підтримці ментального здоров’я працівників, формуванню сприятливого клімату в командах та реалізації інклюзивних практик. Окреслено концептуальні підходи до управління персоналом, зокрема технологічний, платформенний, персоналізований та кооперативний підходи, які дозволяють адаптувати управлінські процеси до сучасних викликів ринку праці. Проаналізовано найкращі європейські практики, такі як модель соціального партнерства у скандинавських країнах, гнучка система зайнятості Нідерландів, німецька система дуальної освіти, політика балансу роботи й особистого життя у Франції, а також програми корпоративної соціальної відповідальності у Великій Британії. Ці практики акцентують увагу на гармонійному поєднанні інтересів працівників, роботодавців і держави, забезпечуючи стійкість і конкурентоспроможність ринку праці. Результати дослідження підкреслюють, що сучасні системи управління персоналом мають базуватися на інтеграції цифрових технологій, гнучких підходів та інноваційного мислення. Висновки спрямовані на розробку ефективних бізнес- моделей управління персоналом, здатних адаптуватися до викликів цифрової трансформації, забезпечуючи розвиток людського потенціалу, соціальну згуртованість і стійкість організацій до змін.