ВПЛИВ ВИСОТИ БОРТІВ ПРОМИСЛОВОЇ ВАННИ З НАГРІТОЮ РІДИНОЮ НА ПАРАМЕТРИ КОНВЕКТИВНОГО ПОТОКУ - Корбут, Вадим; Рибачов, Сергій (Просторовий розвиток, 2024)
Для дослідження повітряно-струминної огорожі над дзеркалом рідини та проектування систем локальної витяжної вентиляції для гальванічних цехів пропонується використовувати теплові моделі, які замінюють джерела шкідливих випаровувань до еквівалентних тепловіддаючих поверхонь. Основна мета такого підходу — визначити параметри теплового потоку, що утворюється над джерелами з боковими огородженнями. При визначенні реальних теплових надходжень від джерел тепла застосовуються умови автомодельності процесів відповідно до принципів теплового моделювання. Це передбачає масштабування характеристик конвективних потоків (Q — тепловий потік, t — температура, v — швидкість) відповідно до коефіцієнтів моделювання. Додатково враховується співвідношення між конвективною і променевою складовими теплообміну. У виробничих умовах нанесення покриттів часто проводиться за інтенсивних режимів, що включають високі густини струму та підвищену температуру електроліту. Ці фактори значно посилюють випаровування шкідливих речовин із поверхні рідини, що створює додаткові вимоги до вентиляційних систем для захисту робітників і зменшення забруднення довкілля. Також вивчається вплив висоти бокових огороджень ванн на утворення та розвиток конвективних потоків, які формуються над плоскими тепловими поверхнями. Це дозволяє оптимізувати вентиляційні системи для підвищення ефективності локального видалення шкідливих речовин та зменшення енергетичних витрат. Отримані основні закономірності розвитку конвективних потоків при різних геометричних характеристиках промислових ванн для розробки ефективних методів локалізації шкідливостей динамічними екранами.