АНАЛІЗ ТА СИНТЕЗ ОПТИМАЛЬНИХ РЕЖИМІВ РУХУ ВАНТАЖОПІДЙОМНИХ МЕХАНІЗМІВ ГУСЕНИЧНИХ МАШИН. Частина III. ВПЛИВ РЕЖИМІВ ПУСКУ НА ДИНАМІЧНІ НАВАНТАЖЕННЯ ПРУЖНИХ ЕЛЕМЕНТІВ (КАНАТІВ) МЕХАНІЗМУ ПІДЙОМУ - Задорожний, Андрій; Човнюк, Юрій; Чередніченко, Петро; Остапущенко, Ольга; Кравченко, Ігор (Просторовий розвиток, 2024)
Встановлені основні динамічні та кінематичні характеристики оптимальних режимів пуску вантажопідйомних механізмів гусеничних машин, засновані на мінімізації протягом перехідного режиму пришвидшень другого, третього та четвертого порядку. Фізичний зміст вказаних критеріїв зводиться до оптимізації (мінімізації) питомої (на одиницю маси вантажу) сили інерції та її похідних по часу (першого та другого порядків). Крім того, розв’язки відповідних рівнянь Ейлера-Пуассона (четвертого, шостого та восьмого порядків по часу ) для координати руху вантажу розшукуються у класі сплайн-функцій по часу третього, п’ятого та сьомого порядків, а коефіцієнти (невідомі) вказаних сплайн-функцій знаходяться з відповідних фізично обгрунтованих умов (т.з. термінальних). Розглянутий також режим пуску, заснований на задоволенні умов гладкості руху для закону зміни у часі швидкості руху та прискорення цього руху. Використання останнього дозволяє встановити аналітичний взаємозв’язок між початковим прискоренням створюваного руху та швидкістю цього руху після моменту закінчення процесу пуску й виходу системи «вантаж-канат-привод» на усталений режим руху з постійною швидкістю.