ФОРМУВАННЯ НАУКИ ЯК САМОСТІЙНОЇ СФЕРИ ЗНАННЯ - Гоцалюк , Алла; Чорноморденко , Іван (Просторовий розвиток, 2025)
Досліджено місце теорії фундаментальної науки, її діалектичну взаємодію, стан при практичному використанні наукових здобутків у сфері виробництва. Розглянуто ключові аспекти пізнавальної та перетворювальних функцій науки в наукових працях із проблем функціонування конкретних проєктів виробництва. Особлива увага в дослідженні приділяється феномену науки, як своєрідної форми пізнання та практичного перетворення дійсності. Описано фактори наукового пізнання взагалі та форми взаємозв’язку синтетичної зумовленості науки та предметно-перетворювальної людської діяльності. Основна увага приділяється взаємозв’язку науки та соціальних практик, де в якості наочності розглянуті глибинні механізми розвитку людства та зумовлену необхідность виникнення різноманітних проєктів виробництва, їх тісний взаємозв’язок, обгрунтування та шляхи взаємовпливу. Також акцентується увага на відтворенні дійсності у світоглядних рефлексіях, здійснених через аналіз суб’єктивної діяльності пізнання, відображених у багатоманітних формах її практичної діяльності, цілеспрямованості, багатоаспектній інтерпретації їх проявів. Результати дослідження підкреслюють важливість наукових знань їх зв’язок із виробництвом пов’язаний із практичною спрямованістю людських дій, грунтовному аналізі результатів праці, які сприяють позитивному розвитку людської спільноти і виявляють багатогранність проявів та значущість для суспільства загалом.