АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ МІСТОБУДУВАННЯ - Ємельянова , Олена (Просторовий розвиток, 2025)
У статті розкрито актуальні проблеми реалізації державної політики у сфері містобудування. Встановлено, що основними проблемами є несумісність законодавчого регулювання з підзаконними актами та відсутність ефективного саморегулювання між суб’єктами містобудівної діяльності та органами державної влади. З’ясовано, що недостатнє наукове обґрунтування нормативних актів знижує якість прийнятих рішень і створює правову невизначеність. Наголошено на важливості публічності містобудівної документації, яка дозволить зменшити корупційні ризики та підвищити ефективність контролю за будівельними процесами. Підкреслено, що створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва є важливим кроком на шляху боротьби з корупцією, проте її функціональність ще не реалізована повністю. Констатовано, що інтеграція кадастрів і реєстрів є важливим елементом для забезпечення ефективного управління містобудівною діяльністю, а також для зниження адміністративних бар’єрів. Визначено, що для сталого розвитку містобудівного сектору необхідно впровадити єдиний інформаційний простір, який забезпечить автоматичну взаємодію різних кадастрів та реєстрів. Зауважено, що актуальність містобудівної документації на різних рівнях управління є необхідною умовою для ефективного планування розвитку територій. Встановлено, що існуюча ситуація з недостатньою цифровізацією та відсутністю містобудівного кадастру значно ускладнює доступ до необхідної інформації. Розкрито важливість реформування містобудівного сектору через створення єдиного нормативно-правового простору, що дозволить узгодити законодавчі та підзаконні акти для зменшення правової невизначеності. З’ясовано, що ефективне управління містобудівною діяльністю вимагає впровадження механізмів прозорості, автоматизації та інтеграції баз даних для зниження корупційних ризиків. Підкреслено, що в умовах воєнного стану потрібен комплексний підхід до відновлення інфраструктури та адаптації містобудівної документації. Визначено стратегічні напрямки для регулювання містобудівної діяльності в умовах сучасності, зокрема удосконалення нормативно-правової бази, підвищення публічності документації, інтеграція кадастрів та реєстрів, а також адаптація містобудівних стратегій до нових викликів.