РЕАЛІЗАЦІЯ СУЧАСНИХ ОСВІТНІХ ПАРАДИГМ У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ТА ВИКЛАДАЦЬКОГО СКЛАДУ ЗВО: ПОЄДНАННЯ МЕНЕДЖМЕНТУ ЗНАНЬ І МОВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ - Рубцова , Світлана; Дубина , Наталія; Рижакова , Галина; Рачківська , Катерина (Просторовий розвиток, 2025)
У статті розглянуто сучасні парадигмальні зміни в системі вищої освіти, що зумовлюють необхідність трансформації підходів до організації освітнього процесу у технічних закладах вищої освіти. Автори зосереджуються на прикладних аспектах упровадження інноваційного підходу як стратегії освітнього менеджменту, що охоплює як управлінський, так і мовно-комунікативний компоненти підготовки здобувачів вищої освіти. Обґрунтовано, що інноваційне освітнє середовище повинно ґрунтуватися на поєднанні цифрових інструментів аналітики, принципів результато-орієнтованого управління та особистісно-зорієнтованого підходу до студентів. Особливу увагу приділено KPI-аналітиці в контексті управління якістю освітнього процесу. Представлено можливості використання ключових показників ефективності як інструменту для моніторингу результативності викладацької діяльності, академічного прогресу студентів та ефективності освітніх програм. Описано досвід інтеграції мовної підготовки в загальну модель освітнього менеджменту технічного ЗВО на прикладі кафедральної взаємодії фахівців з менеджменту та гуманітарних дисциплін. Підкреслено, що поєднання мовних та управлінських компетентностей сприяє формуванню комплексної освітньої траєкторії студента. Запропоновано низку практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності освітнього процесу шляхом впровадження інструментів KPI-аналізу, адаптації до принципів Європейського простору вищої освіти та забезпечення міждисциплінарної взаємодії в освітньому середовищі.