ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ВИКЛАДАННЯ ПРОФЕСІЙНО ОРІЄНТОВАНИХ ДИСЦИПЛІН ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ МУЛЬТИМЕДІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ЗВО - Паніна , Олена; Вітрук , Ольга; Марченко , Світлана; Лук’яненко , Тетяна; Приходько , Дмитро (Просторовий розвиток, 2025)
В умовах цифрової трансформації освіти виникає нагальна потреба в оновленні традиційних методів навчання, що зумовлює необхідність впровадження інноваційних підходів, здатних підвищити ефективність освітнього процесу, сприяти формуванню фахових компетентностей та розвитку критичного мислення. Мультимедійні засоби навчання — відеоматеріали, інтерактивні презентації, віртуальні симуляції, навчальні платформи — відкривають широкі можливості для підвищення мотивації студентів, активізації їхньої пізнавальної діяльності та забезпечення індивідуалізації навчання. Стаття досліджує вплив мультимедійних технологій на якість засвоєння знань, розвиток самостійності й умінь приймати рішення в умовах професійної діяльності. Окрему увагу приділено перевагам таких технологій для майбутніх фахівців економічних спеціальностей: удосконаленню аналітичних здібностей, навичок роботи з цифровими ресурсами та адаптації до викликів сучасного ринку праці. Також охарактеризовано педагогічні умови ефективного впровадження мультимедіа у викладання та розглянуто приклади практичного застосування. Крім того, мультимедіа формує критичне мислення та цифрові компетентності — навички, що є ключовими в умовах стрімких змін ринку праці. У поєднанні з педагогічною майстерністю викладача, мультимедійні технології стають ефективним інструментом у формуванні висококваліфікованих фахівців у сфері економіки та управління. У статті акцентується на важливості комплексного та системного підходу до впровадження цифрових рішень в освітній процес задля підвищення його якості та результативності.