АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ТА ПЕРСПЕКТИВ ВПРОВАДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЙ BIG DATA ТА ГІС У СИСТЕМІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ - Коваленко , Микола (Просторовий розвиток, 2025)
Здійснено аналіз сучасних технологічних рішень Big Data та геоінформаційних систем (ГІС) у системі охорони здоров’я України, з акцентом на їх інтеграцію із соціальними мережами для збору, обробки та аналізу медичних даних. Розглянуто міжнародний досвід застосування цих технологій, зокрема під час пандемії COVID-19, а також використання методів штучного інтелекту для обробки великих обсягів медичної інформації. Проведено SWOT-аналіз впровадження Big Data та ГІС у вітчизняній медичній сфері. Визначено ключові виклики, серед яких – законодавчі обмеження, питання кібербезпеки та нестача фінансування. Запропоновано перспективні напрями розвитку, зокрема удосконалення механізмів інтеграції даних, підвищення рівня захисту інформації та впровадження інструментів прогнозного аналізу для прийняття рішень у сфері громадського здоров’я.