ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ВІМ-ТЕХНОЛОГІЙ У БУДІВНИЦТВІ ТА АРХІТЕКТУРІ АТОМНИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ В УКРАЇНІ - Бурлака , Юлія (Просторовий розвиток, 2025)
Розглянуто специфіку впровадження інформаційного моделювання будівель (BIM — Building Information Modeling) у проєктування та будівництво атомних електростанцій (АЕС) в Україні. У зв’язку з високими вимогами до безпеки, довготривалим життєвим циклом об’єктів та складністю інженерних рішень, використання ВІМ-технологій надає суттєві переваги на всіх етапах реалізації проєктів. Зокрема, BIM забезпечує інтеграцію архітектурних, інженерних і технологічних систем у єдину цифрову модель, що дозволяє підвищити точність проєктної документації, зменшити ризики помилок і спростити координацію між підрядниками. У роботі аналізуються українські реалії впровадження BIM у сфері ядерної енергетики, враховуючи законодавчі обмеження, рівень цифрової підготовки галузі, а також наявність спеціалізованого програмного забезпечення та фахівців. Окрему увагу приділено аналізу міжнародного досвіду, який може бути адаптований до вітчизняного контексту для забезпечення безпечного та ефективного будівництва нових енергоблоків. Зазначено, що одним із головних викликів є необхідність адаптації BIM-моделей до вимог ядерного регулювання та інтеграції з існуючими системами управління безпекою. Таким чином, впровадження BIM у проєкти АЕС є перспективним напрямом, що дозволяє не лише оптимізувати проєктно-будівельні процеси, а й значно підвищити рівень контролю та безпеки на всіх етапах життєвого циклу об’єкта. Розвиток цієї технології в Україні потребує комплексного підходу, включаючи державну підтримку, освітні ініціативи та активну участь фахівців галузі.