ПОТЕНЦІЙНІ РИЗИКИ РОЗВИТКУ ТА ДІЯЛЬНОСТІ ГІРНИЧОДОБУВНИХ РЕГІОНІВ - Куліковська, Ольга (Просторовий розвиток, 2025)
Показано, що із інтенсивним розвитком техногенезу, всебічними змінами природних процесів та явищ, кількість надзвичайних ситуацій невпинно зростає і єдиним шляхом до їх мінімізації є пізнання законів та закономірностей їх виникнення, що є актуальною проблемою. Визначено закономірності виникнення небезпечних і надзвичайних процесів та явищ на прикладі Криворізького гірничодобувного регіону. Підкреслена необхідність виходити з даних оцінювання геологічного середовища, як багатофункціональної системи, виділяючи повільно- та швидкозмінні чинники для різних геоструктурних районів, зон, блоків тощо.