ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ БУДІВНИЦТВА БУДІВЕЛЬ З ПОЗИТИВНИМ ЕНЕРГОБАЛАНСОМ ЗА КРИТЕРІЯМИ ТОВАРНИХ ОДИНИЦЬ - Перегінець, Іван (Просторовий розвиток, 2025)
Представлено результати дослідження принципів організації будівництва та управління життєвим циклом житлових будинків з позитивним енергетичним балансом (ПЕБ) за критеріями товарних одиниць. Розглянуто інноваційні архітектурно-конструктивні рішення, інтеграцію відновлюваних джерел енергії та автоматизованих кліматичних систем при спорудженні таких будівель. Особлива увага приділяється використанню інформаційного моделювання будівель BIM (Building Information Modeling) для оптимізації процесів проектування та експлуатації житлових будинків. Створено класифікацію будівель з позитивним енергобалансом, що заснована на різниці в кількості виробленої та спожитої енергії. Розроблено формулу для оцінки вартості життєвого циклу будівель з позитивним енергобалансом.Проведено розрахунки вартості життєвого циклу будівель з різними класами енергетичної ефективності. Доведено, що концепція енергозберігаючих будинків з позитивним енергобалансом стає необхідною складовою сучасного житлового будівництва в світі. Надано визначення понять будівель з позитивним енергетичним балансом та позитивного енергетичного балансу. Визначено критерії експлуатаційних та споживчих характеристик об’єктів нерухомості. Розроблено концептуальний організаційний план спорудження будинків за критеріями товарних одиниць. Розроблено товарну лінійку індивідуальних будинків за критеріями товарних одиниць. Запропонований авторами статті комплексний підхід в організації будівництва енергоефективних будинків відповідає Директивам ЄС в створенні будівель з нульовими викидами до 2050 р та принципам здорового житла.