BRT ЯК СТРУКТУРНИЙ ЕЛЕМЕНТ ТРАНСПОРТНОЇ СИСТЕМИ МІСТА - Осетрін, Микола; Карбан, Світлана (Просторовий розвиток, 2025)
Діяльність інженерів з планування громадського транспорту, незважаючи на її важливість, часто залишається поза увагою з боку водіїв, пасажирів та широкого загалу, проте вона є ключовою для забезпечення високої якості життя у міських агломераціях. Їхня діяльність охоплює проєктування дорожньо-транспортних вузлів та магістральних маршрутів, створення інфраструктури, що об’єднує транспортні засоби, мережі та ресурси. У відповідь на зростаючі темпи урбанізації та збільшення попиту на мобільність, інженери-планувальники застосовують інноваційні технології для розробки інтегрованих транспортних рішень, що відповідають потребам міст і підвищують якість життя їхніх мешканців. У контексті сучасних викликів урбанізації та змін у структурі попиту на транспорт, роль планувальників громадського транспорту має бути переглянута та розширена. Використання новітніх технологій та інноваційних інструментів у плануванні дозволяє забезпечити гнучкі, адаптивні та ефективні рішення для мобільності, що відповідають потребам динамічно змінюваних міських середовищ. Тому інтеграція цифрових технологій, аналітичних методів та принципів стійкого розвитку у процес планування стає необхідною умовою для підвищення ефективності громадського транспорту і рівня комфорту життя в містах. Використання сценаріїв «що-якщо» є потужним інструментом для моделювання різних варіантів розвитку мережі громадського транспорту. Це дає змогу прогнозувати зміни в потребах населення, реагувати на демографічні коливання та оптимізувати рішення з урахуванням просторових обмежень і потенційних обсягів пасажиропотоків. Таким чином, впровадження інноваційних підходів забезпечує прозорість і злагодженість у процесі планування, підвищує зручність користування транспортом та сприяє сталому розвитку міського середовища.