ФОРМУВАННЯ НОВІТНЬОЇ СИСТЕМИ ІНТЕГРОВАНОЇ ЦИФРОВОЇ ПІДГОТОВКИ БУДІВНИЦТВА - Малихін, Михайло (Просторовий розвиток, 2025)
Формування новітньої системи інтегрованої цифрової підготовки будівництва є ключовим кроком до вдосконалення управлінських і виробничих процесів у будівельній галузі. Сучасний етап розвитку технологій вимагає використання інтегрованих цифрових рішень, які здатні підвищити ефективність будівництва, знизити витрати, мінімізувати ризики та покращити контроль якості на всіх етапах життєвого циклу проєкту. Інтегрована цифрова підготовка будівництва передбачає об’єднання всіх елементів будівельного процесу в єдину цифрову екосистему, яка охоплює планування, проєктування, виробництво та контроль. Ця система базується на використанні сучасних інформаційних технологій, таких як будівельне інформаційне моделювання (BIM), хмарні технології, інтернет речей (IoT) та штучний інтелект (AI). Вони дозволяють забезпечити точність даних, покращити комунікацію між учасниками проєкту та створити умови для автоматизації ключових процесів. Основними перевагами новітньої системи є підвищення продуктивності, скорочення термінів виконання проєктів, покращення якості робіт та забезпечення їхньої відповідності нормативним вимогам. Інтеграція різних цифрових інструментів дозволяє уникнути дублювання інформації, зменшити кількість помилок, що виникають через людський фактор, та забезпечити оперативний доступ до актуальних даних для прийняття рішень на всіх рівнях управління. Системи цифрової підготовки дозволяють проводити моделювання різних сценаріїв розвитку подій, аналізувати ризики, прогнозувати витрати та оптимізувати використання ресурсів. Вони сприяють більш точному плануванню та контролю за виконанням робіт, що є надзвичайно важливим для великих інфраструктурних проєктів, де навіть невеликі затримки можуть призвести до значних втрат. Окрім цього, цифрова трансформація будівельної галузі сприяє формуванню єдиної інформаційної платформи, яка об’єднує всіх стейкхолдерів, спрощує управління документацією та забезпечує прозорість у реалізації проєктів. Впровадження сучасних цифрових рішень також сприяє підвищенню екологічної відповідальності будівельної галузі, оскільки дозволяє зменшити витрати матеріалів, енергоресурсів і мінімізувати негативний вплив на навколишнє середовище.Таким чином, новітня система інтегрованої цифрової підготовки будівництва є потужним інструментом, що дозволяє не лише підвищити ефективність управління будівельними процесами, а й адаптувати галузь до вимог цифрової економіки, сприяючи її сталому розвитку.