МЕХАНОАКТИВАЦІЯ ПОРТЛАНДЦЕМЕНТУ З ДОБАВКОЮ МЕЛЕНОГО ВАПНЯКУ І ЇЇ ВПЛИВ НА ЕКЗОТЕРМІЮ І МІЦНІСТЬ ЦЕМЕНТНОГО КАМЕНЮ - Горбовий, Олег; Стрельцов, Костянтин; Барабаш, Іван (Просторовий розвиток, 2024)
Розглянуті у статті результати дослідів пов’язані з визначенням впливу механохімічної активації портландцементу з добавкою меленого вапняку (до 40 %) на термо-механічні характеристики тверднучого і затверділого цементного каменю. Актуальним для даного дослідження є активація змішаного в’яжучого (портландцемент + мелений вапняк) в присутності суперпластифікуючої добавки Релаксол-Супер ПК в кількості до 1 % від його маси. Використання швидкісного активатора (n=1800 об/хв) забезпечує прискорення процесів гідратації цементу, збереження необхідного рівня рухливості цементно-вапнякової композиції при меншій витраті води замішування, (в порівнянні з немеханоактивованою композицією), інтенсифікацію екзотермічного розігріву. Наведені експериментальні дані дозволили оцінити вплив терміну механоактивації та витрати суперпластифікатору на водовміст цементно-вмішуючої композиції. Виявлено пріоритетну роль суперпластифікатору,а також механоактивації цементно- вапнякової композиції впродовж180 сек на зниження її водо-твердого відношення. Аналіз експериментальних даних свідчить про те, що введення до складу цементно-водної композиції меленого вапняку приводе до підвищення її водо- твердого відношення (при умові збереження заданої рухливості). Так, заміна 20 % портландцементу на мелений вапняк викликає підвищення В/Т з 0,38 до 0,41, тобто майже на 8 %. Зростання вмісту меленого вапняку до 40 % викликає підвищення В/Т до 0,42 (майже на 11%). Активація цементно-водної композиції з добавкою меленого вапняку сприяє підвищенню інтенсивності її розігріву, а також зростанню її максимальної температури. Експериментальні дані свідчать про наявність індукційного періоду екзотермічного розігріву цементно-водної композиції як на портландцементі, який не підлягав механоактивації (цей період складав приблизно 3…3,5 год з моменту замішування в’яжучого водою) так і на портландцементі, який підлягав механоактивації – індукційний період в цьому разі не перевищував 2-х годин. Механохімічна активація цементно-вапнякової композиції сприяє зростанню міцності цементного каменю в 3-х добовому віці на 30…35%, а з урахуванням суперпласифікатору – майже на 70%.