АНАЛІЗ ПОШКОДЖЕНЬ І РУЙНУВАНЬ ЖИТЛОВОЇ ЗАБУДОВИ ВНАСЛІДОК БОЙОВИХ ДІЙ НА ПРИКЛАДІ М. СЄВЄРОДОНЕЦЬК - Білошицька, Наталія; Татарченко, Галина; Білошицький, Микола; Уваров, Павло (Просторовий розвиток, 2024)
Житло є головною складовою добробуту та важливою умовою для розвитку сучасного суспільства і його втрата внаслідок бойових дій є серйозним викликом для суспільства. Визначення ступеня пошкодження житлових будівель і подальше відновлення територій житлових районів міст, зруйнованих у результаті бойових дій є важливим містобудівним завданням Процес відновлення та реконструкції житлових територій розпочнеться після завершення бойових дій, оскільки тільки тоді можливо отримати реальну картину пошкоджень та руйнувань житлової забудови та інфраструктури міст. На основі статистичних даних зроблено аналіз існуючої житлової забудови м. Сєвєродонецьк на початок 2022 р.: 72% житлового фонду знаходилося у задовільному стані і потребувало лише планового поточного ремонту. Інші 28% житлових будинків – це забудова, яка побудована переважно понад 50 років, тобто І та частково ІІ планувальних районів міста. На прикладі м. Сєвєродонецьк сформовано комплекс факторів, що впливають на пошкодження та руйнування будівель під час бойових дій, а саме: стан будівлі безпосередньо до пошкодження; конструктивна схема та матеріали несучих та огороджувальних конструкцій будівлі; вид боєприпасів; місце влучання; наявність пожежі після влучання боєприпасів. Оцінено, з використанням методів – описово-аналітичного, статистичних даних та аналізу літературних джерел, обсягів пошкоджень на територіях, де тривають активні бойові дії або є тимчасово окупованими і фізичний огляд яких є обмеженим або неможливим через небезпеку, ступінь пошкоджень житлових будівель та класифіковано їх за категоріями відповідно до діючих нормативних документів. Дослідження пошкоджень та руйнувань житлової забудови м. Сєвєродонецьк під час бойових дій у 2022 році виконувалися з метою організації невідкладних робіт з ліквідації їх небезпечних наслідків, обстеження пошкоджених житлових будинків та об’єктів інфраструктури, визначення шкоди та збитків, а також щодо подальшої організації стратегічного планування повоєнного відновлення та розвитку міста.