ІНВЕРСІЙНІ АНАЛОГІЇ ПРИ ФОРМУВАННІ ПОДВІЙНИХ ФУНКЦІЇ ПРИМІЩЕНЬ РЕСТ-РЕЛАКСУ ЕТНО-ДЕБАРКАДЕРУ - Сафронов, Валерій; Глеба, Віктор; Плахута, Маргарита (Просторовий розвиток, 2024)
Пропонується створити новий неймінг і використати методи асоціативного формоутворення для розробки концепції креативного ресторану на платформі дебаркадеру з функцією довготривалого відпочинку (релаксації) який містить приміщення посиленого захисту (укриття) і виконаний в поєднанні японського стилю (джапан) з українською орнаментикою. Запропонована конструкція дебаркадеру може виконувати функцію первинного укриття і бути комфортною «капсулою життя» - прототипом застосування особливих засобів дизайну для облаштування причальної групи (пірсу). У вигляді експерименту з новими конструкціями ресторану-дебаркадеру застосовано спеціальну конструкцію «ферму-дзимбаорі» для японського стильового напрямку (джапанді) або її можна назвати «ферма-вишиванка», оскільки захисні екрани на фасаді мають орнаментику українських етнічних мотивів. Фасадна несуча конструкція рамного типу запроектована так, що нагадує український орнамент на самурайській накидці. Для виготовлення жалюзів- екранів захисного типу, зі стилізованими орнаментами на конструкціях, передбачено використання полімерних (типу ролети) панелей для відбиття ударної хвилі та осколків пружним каркасом на пневмо-подушках. Поєднання етностилю з архітектурою «шьоджі» створює гармонійний баланс між традицією та інновацією. Етнічні елементи додають проекту глибини та культурного сенсу, в той час як капсульна архітектура забезпечує сучасну функціональність і комфорт. Така синергія дозволяє створити унікальний об’єкт, який відображає як культурну спадщину, так і інноваційний підхід до архітектури, роблячи дебаркадер місцем, де поєднуються традиції минулого і технології майбутнього. Для запропонованого об’єкту проектування, що являє собою модульну споруду подвійного призначення з міні рестораном та захисною функцією (пункту незламності), обгрунтовано впровадження нових термінів, як результат словосполучення існуючих понять у новому контексті: для стилістики об’єкту - «джапан-укр», його функціонального призначення - «рест-релакс».