ПРОБЛЕМИ ВПЛИВУ МІСТОБУДІВНИХ ЧИННИКІВ НА ЕНЕРГОЕФФЕКТИВНІ АРХІТЕКТУРНІ РІШЕННЯ ШКІЛЬНИХ БУДІВЕЛЬ НА ПРИКЛАДІ ІРАНСЬКОГО М. ІСФАХАН - Емаміанфар, Алі; Третяк, Юлія; Косаревська, Раддміла (Просторовий розвиток, 2024)
Досліджено вплив містобудівних факторів на архітектуру шкільних будівель в районі 3 міста Ісфахан в Ірані, з точки зору енергоефективності. Розглядаються такі показники, як довжина, об’єм та висота будівель, а також їхнє розташування в міському просторі. Аналізується вплив розташування шкіл у межах міської забудови на споживання енергії, зокрема на освітлення, опалення та охолодження. Окрему увагу приділено ролі фасадів шкільних будівель, які виступають фільтрами між міським середовищем та внутрішнім простором шкіл. У статті також досліджується ефективність використання міських вулиць та доріг для зменшення енергетичних витрат шкіл.