НАУКОВО-ПРИКЛАДНІ КОМПОНЕНТИ ПОЛІКРИТЕРІАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ДІАГНОСТИКИ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ ТА ЕКОНОМІКО-УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ У БУДІВЕЛЬНОМУ ДЕВЕЛОПМЕНТІ - Отенко, Ірина; Кирик, Ярослав; Петренко, Олександр; Гулієв, Яміль; Демчук, Андрій; Кацюба, Ігор (Просторовий розвиток, 2025)
Досліджується система діагностики організаційно-технологічних рішень у будівельному девелопменті як ключовий інструмент оцінки ефективності управлінських стратегій, технологічних процесів та інноваційних підходів у реалізації будівельних проєктів. Проаналізовано сучасні методи багатокритеріального прийняття рішень (AHP, ANP, VIKOR, ELECTRE, TOPSIS, UTA тощо) та їхню адаптацію до оцінювання діяльності девелоперських підприємств. Розглянуто систему бізнес-індикаторів, що формують комплексну модель оцінки девелоперських проєктів, включаючи фінансові, технологічні, організаційні та ринкові показники. Обґрунтовано необхідність застосування полікритеріальних підходів для діагностики ефективності будівельного девелопменту, що дозволяють одночасно враховувати економічні, технологічні та управлінські аспекти. Виокремлено 15 ключових індикаторів, серед яких рентабельність, фінансова стійкість, окупність інвестицій, рівень інноваційної активності, швидкість реалізації проєктів, кредитне навантаження, екологічна стійкість забудови тощо. Оцінено їхню роль у прогнозуванні ризиків та стратегічному управлінні підприємствами будівельного сектора. Досліджено підходи до діагностики організаційно-технологічних рішень у будівництві, що базуються на цифрових платформах, BIM-моделюванні, аналітичних системах штучного інтелекту та прогнозних методах аналізу. Визначено, що використання інтелектуальних систем діагностики забезпечує підвищену точність оцінки стану підприємства, дозволяє оперативно реагувати на зміну ринкових умов і оптимізувати процеси управління будівельними ресурсами. Запропоновано концептуальний підхід до комплексної оцінки девелоперських проєктів, що включає багатокритеріальний аналіз ефективності технологій, фінансово-економічних показників та ризик-менеджменту. Встановлено, що інтеграція аналітичних моделей у будівельний девелопмент сприяє мінімізації витрат, прискоренню термінів реалізації та підвищенню конкурентоспроможності девелоперських компаній. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення управління будівельними проєктами, розробки інвестиційних стратегій та оптимізації бізнес-моделей у сфері нерухомості.