ПОНЯТІЙНИЙ АПАРАТ ТРАНСПОРТНИХ ПОТОКІВ ДЛЯ ДИЗАЙНЕРІВ ПРИ ПРОЕКТУВАННІ МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА - Гук, Валерій; Запорожцева, Олена (Просторовий розвиток, 2025)
Розглядаються ключові терміни та поняття, що стосуються станів (видів руху) транспортних потоків, для їх прикладного застосування в розробці дизайну проєктів вулиць і доріг у міському середовищі. Описуються змінні та параметри транспортного потоку, як фундаментальні (кількість потоку, транспортний шлях, транспортний час), так і похідні за часом, переміщенням і кількістю потоку. Зокрема, розглянуто такі показники, як інтенсивність, швидкість, щільність, інерційність, динамічний габарит та напруженість. Окрема увага приділяється потенціалам систем: «дорожній потенціал», «транспортний потенціал», а також коефіцієнтам станів системи «дорога – транспортний потік» у межах теорії транспортних потоків. У роботі видокремлено різні види станів транспортного потоку: нульовий, усталений, рівноважний, періодичний, стійкий, нестійкий. Розглянуто рівняння, змінні станів, траєкторії та портрети станів, а також їх мікро- та макрорівні. Також наведено класифікацію видів руху: вільний, груповий, насичений, безперервний, оптимальний, граничний, а також розглянуто рівні насичення, оптимальний міський рух, перехідні режими, колонний рух і затори. Виділено види транспортних потоків: нещільний, щільний, квазіпотік, найпростіший і регулярний, а також рівняння, що описують їхні рухи. Ця робота є базою для інтеграції термінів і методів у процеси розробки транспортної інфраструктури, сприяючи ефективному плануванню та організації міського руху.