МЕТОДИКА ІМІТАЦІЙНОГО МОДЕЛЮВАННЯ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ У ЗАХІДНОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ - Шульга, Геннадій (Просторовий розвиток, 2025)
Розглянуті принципові положення моделювання просторового розподілу рекреаційних потоків та тимчасово переселенців на територіях Закарпатської, Прикарпатської областях та у гірських районах Українських Карпат. В результаті проведеного дослідження формування нових та трансформації існуючих містобудівних об’єктів регіону було встановлено проблеми містобудівного освоєння регіональних рекреаційних територій за своїм характером подібні, навіть повторюються у міграційних процесах. Сучасні урбаністичні процеси вимагають інноваційних підходів у містобудівних техніко-економічних розрахунків активного освоєння нових ділянок у цінному та унікальному середовищі в регіоні Українських Карпат. Головне не втратити біотичний та біоценозний ресурс Карпат, не перетворити природне середовище у техногенне довкілля, що не придатне для комфортного перебування людини. Основна увага приділяється виявленню та аналізу впливу сукупності соціопросторових, урбопросторових та ресурсних факторів на геопросторове вирішення та планування територій, їх систематизацію. Наукові методи, які пропонуються для розрахунку та прогнозування розподілу рекреаційних потоків на території регіону можна застосовувати і для учасників внутрішнього процесу переселення людей з інших територій України. В основу розрахунків закладені наступні чинники: допустимі навантаження на природно-територіальні комплекси, ««коефіцієнт якості об’єкту», «коефіцієнт задоволення», враховуючи специфіку гірських рекреаційних територій. Визначення навантажень на одиницю території грунтуються на «вибірково-моментному» та «хронометражному» методах. За допомогою математичного та графічного моделювання розроблено відповідні інструменти (варіанти) для обчислення: а) показників імовірного приросту населення регіону, що впливає на навантаження в часі та в просторі на територію природних комплексів з використанням даних експертної оцінки; б) показників сумарних цілорічних реальних та прогнозованих навантажень; в) розрахункової величини потоку людей на територіях Закарпаття, гірських районів Карпат та Прикарпаття; показників ємності (місткості) ділянок гірсько-рекреаційних територій з урахуванням площі забудови.