ЕКОЛОГІЧНА СТІЙКІСТЬ У ПОРТОВІЙ АРХІТЕКТУРІ: СТРАТЕГІЇ ТА ІННОВАЦІЇ - Кондратюк, Володимир (Просторовий розвиток, 2025)
Екологічна стійкість портової архітектури стала критично важливою сферою в більш широкому контексті глобальних зусиль по боротьбі зі зміною клімату та сприянню сталому розвитку. Порти, як життєво важливі компоненти міжнародної торгівлі та логістики, історично сприяли значному погіршенню стану навколишнього середовища, включаючи забруднення повітря та води, руйнування середовища проживання та значні викиди парникових газів. У цій статті досліджуються інноваційні стратегії і практики в проектуванні та експлуатації портів, які надають пріоритет екологічному управлінню, спираючись на останні світові дослідження і публікації. Вона висвітлює успішні міжнародні приклади, а також фокусується на унікальних викликах і можливостях України в контексті післявоєнного відновлення та сталого розвитку. Висновки підкреслюють важливість інтеграції зелених технологій, відновлюваних джерел енергії та сталої логістики в портову архітектуру для мінімізації впливу на навколишнє середовище та підвищення операційної ефективності. Вивчаючи як світовий досвід, так і конкретні українські ініціативи, ця стаття має на меті надати комплексний огляд того, як порти можуть перейти до більш сталих практик, що в кінцевому підсумку сприятиме стійкому майбутньому як для місцевих громад, так і для глобального довкілля.