ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ПРОЦЕСІВ АДМІНІСТРУВАННЯ В БУДІВЕЛЬНОМУ ДЕВЕЛОПМЕНТІ: ЕКОНОМІКО-АНАЛІТИЧНИЙ ПІДХІД ДО МУЛЬТИПРОЄКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Фесун, Артем; Кучеренко, Олександр; Федоров, Вʼячеслав; Крупник, Данило; Костенко, Денис (Просторовий розвиток, 2024)
Досліджено економіко-аналітичний базис цифрової трансформації процесів адміністрування будівельних підприємств у контексті мультипроєктної діяльності. Розглянуто ключові аспекти модернізації бізнес- процесів, спрямованої на підвищення ефективності управління проєктними портфелями, інтеграції цифрових технологій та забезпечення стійкості підприємств до викликів сучасного ринку. Основна увага приділена використанню таких цифрових інструментів, як Building Information Modeling (BIM), систем управління ресурсами (ERP), Інтернету речей (IoT) та штучного інтелекту для оптимізації бізнес-процесів та вдосконалення механізмів прийняття рішень. Визначено роль процесного підходу, який забезпечує інтеграцію операційних, проектних і стратегічних рівнів управління в єдину багаторівневу систему. Така інтеграція дозволяє узгодити діяльність стейкхолдерів, прискорити реалізацію проєктів і створити синергетичний ефект у межах мультипроєктного середовища. Важливе значення надано екосистемному підходу, що базується на створенні цифрового простору для обміну даними та забезпечення прозорості управлінських процесів. Проаналізовано структурно-методологічні аспекти формування економіко- аналітичного базису, включаючи багаторівневі моделі взаємодії, що враховують економічні, технологічні та організаційні фактори. Висвітлено значення інноваційної культури та компетенцій персоналу для підтримки трансформаційних змін. У результаті дослідження сформульовано рекомендації щодо інтеграції цифрових технологій у адміністрування будівельних підприємств, акцентуючи увагу на адаптивності бізнес-процесів, розширенні можливостей мультипроєктного управління та забезпеченні конкурентоспроможності підприємств у динамічному середовищі.