ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ - ОСНОВНИЙ АКТИВ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ ТА МЕХАНІЗМИ ПОВЕРНЕННЯ ПІСЛЯ ВІЙНИ - Мостовенко, Олексій; Зінченко, Мирослава (Просторовий розвиток, 2024)
Головним чинником забезпечення розвитку економіки країни є людський капітал. Найбільшим багатством будь якої країни є людина, як основний актив держави. Безперечно, Україна виділяється від інших країн високоосвіченим інтелектуальним людським капіталом. Збройна агресія росії проти України призвели до значних втрат людського капіталу: через вимушену міграцію втрачаються реальні людські ресурси. З точки зору якості людського капіталу Україна зазнає серйозних втрат, бо українці які виїхали закордон, тікаючи від російської агресії, як правило, є вже готові високопрофесійні спеціалісти з набутими знаннями та навичками, які допоможуть знайти роботу в іншій країні і вижити в сучасному світі. Стаття присвячена аналізу ролі людського капіталу як головного активу України в умовах воєнного стану, зокрема у контексті його впливу на збереження соціально-економічної стабільності, забезпечення відновлення країни та побудови майбутнього розвитку. Автори наголошують на винятковій важливості людських ресурсів у подоланні сучасних викликів, спричинених збройною агресією, міграційними процесами, демографічними змінами та руйнацією інфраструктури. У статті розглянуто ключові аспекти трансформації трудового потенціалу, що відбуваються під впливом воєнних дій. Проаналізовано зростання ролі освіченості, професійної адаптивності, інноваційного мислення та національної єдності як фундаментальних чинників, що визначають стійкість та конкурентоспроможність українського суспільства. Зокрема, увагу приділено механізмам підтримки зайнятості, підвищенню кваліфікації працівників, залученню діаспори до відновлення економіки та реалізації проектів, спрямованих на інтеграцію ветеранів у ринок праці. Автори також висвітлюють роль держави, бізнесу та громадського сектору у створенні умов для ефективного використання людського капіталу. Підкреслено важливість формування стратегії довгострокового відновлення України з акцентом на розвиток освіти, науки, охорони здоров'я та інноваційних технологій. У результаті дослідження запропоновано конкретні рекомендації щодо створення нових інструментів підтримки людського потенціалу, зокрема в контексті діджиталізації, розбудови громадських ініціатив та впровадження програм психологічної реабілітації. Висновки статті доводять, що людський капітал, незважаючи на кризові обставини, залишається головним драйвером розвитку та невід’ємним елементом стратегії відновлення України.