ФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО–ЕКОНОМІЧНОЇ СКЛАДОВОЇ ІНСТРУМЕНТАРІЮ БУДІВЕЛЬНОГО ДЕВЕЛОПМЕНТУ: СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ВЗАЄМОДІЄЮ СТЕЙКХОЛДЕРІВ БУДІВНИЦТВА - Малихіна, Оксана; Маляренко, Олександр; Сторожук, Олександр; Давиденко, Олексій; Черненко, Максим; Рачківська, Катерина; Горбач, Максим (Просторовий розвиток, 2024)
Розглядаються теоретико-методологічні засади формування та реалізації стейкхолдерно-орієнтованої стратегії управління будівельними підприємствами. Зростаюча складність будівельних проєктів і необхідність врахування інтересів широкого спектра стейкхолдерів, включаючи замовників, підрядників, постачальників, місцеві громади та державні органи, вимагають нових підходів до управління. Основною метою дослідження є розробка методології, яка забезпечує економічну вигоду для підприємств та соціальну відповідальність перед зацікавленими сторонами. Автори пропонують економіко-прикладний інструментарій, який включає методи оцінки впливу стейкхолдерів, оптимізацію стратегій через теорію ігор, а також моделі лінійного та нелінійного програмування для розв’язання складних управлінських завдань. У статті акцентується увага на важливості впровадження фінансових (бонуси, преміювання, гнучкі умови оплати) та нефінансових стимулів (навчальні програми, покращення умов праці, соціальні ініціативи) для утримання ключових стейкхолдерів. Науково-практична значущість дослідження полягає в інтеграції сучасних технологій, таких як BIM і ERP-системи, для забезпечення прозорості та ефективності управління. Застосування теоретичних і практичних результатів дозволить будівельним підприємствам не лише покращити комунікацію зі стейкхолдерами, але й зменшити ризики, оптимізувати ресурси та підвищити конкурентоспроможність на ринку. Дослідження може бути корисним для управлінців будівельних підприємств, науковців та інших фахівців, зацікавлених у формуванні стейкхолдерно- орієнтованих стратегій у сучасному будівництві.