ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ НАЗЕМНОГО ЦИФРОВОГО ФОТОГРАММЕТРИЧНОГО ЗНІМАННЯ ДЛЯ МОНІТОРИНГУ ПАМ'ЯТОК АРХІТЕКТУРИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Гончерюк, Олеся (Просторовий розвиток, 2024)
Актуальність теми дослідження. Одна із ключових цілей сьогодення – деокупація територій України із подальшою відбудовою населених пунктів та збереженням культури. Адже, культура це один із вагомих аспектів який ідентифікує народ країни. Основне надбання народу – його культурна спадщина (духовна та матеріальна), отримана від попередніх поколінь, а саме пам’ятки, історико-культурні об’єкти й ландшафти, які зберегли свою автентичність та етнокультурну унікальність. Означені памʼятки локалізовані по всій території України, включно з тимчасово окупованими територіями, де вони зазнали значних пошкоджень або знищення, особливо через збройну агресію. Для подальшого збереження та відновлення/реконструкції розглянуто переваги та підходи до цифрового фотограмметричного знімання під час війни. Широке впровадження у сферу наземної фотограмметрії цифрових фотокамер призвело до появи та розроблення принципово нових методик та технологій фотограмметричних робіт. Процес наземного цифрового фотограмметричного знімання має низку економічних переваг на етапах збору, обробки та документування даних щодо памʼяток архітектури. Традиційні фотограмметричні роботи можна провести звичайними цифровими камерами,вартість яких значно нижча у порівнянні з лазерним скануванням. Наведені економічні переваги роблять цифрове наземне фотограмметричне знімання доступним методом для організацій, що займаються збереженням культурної спадщини, особливо за умов обмеженого фінансування.