МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ІНТЕГРАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНИХ СТАНДАРТІВ У ТЕРИТОРІАЛЬНЕ ПЛАНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - Кондращенко, Олена (Просторовий розвиток, 2024)
З огляду на сучасні виклики сталого розвитку, інтеграція екологічних стандартів у територіальне планування є надзвичайно актуальною для забезпечення балансу між економічним розвитком і захистом довкілля. У країнах з перехідною економікою, таких як Україна, існує потреба в удосконаленні методологічної основи для впровадження екологічних стандартів на регіональному рівні, що дозволить створити передумови для збереження природних ресурсів і забезпечення якісного середовища для населення. Проблема полягає в недостатній адаптованості існуючих екологічних стандартів до потреб територіального планування та відсутності ефективних інструментів їх інтеграції у процеси регіонального розвитку. У статті розглядаються основні аспекти інтеграції екологічних показників у процес регіонального планування, що є актуальною темою в умовах зростаючого тиску на навколишнє середовище та необхідності сталого розвитку територій. В сучасному світі, де екологічні проблеми стають дедалі більш помітними, інтеграція екологічних принципів у регіональну політику та планування є важливим кроком до досягнення гармонії між економічним розвитком і збереженням природних ресурсів. У рамках роботи проводиться оцінка ефективності впровадження екологічних принципів у регіональне планування, зокрема, визначаються критерії успішності інтеграції екологічних показників. Також акцентується увага на важливості залучення всіх зацікавлених сторін до процесу планування, що може значно підвищити ефективність та прийнятність прийнятих рішень. Результати дослідження підтверджують необхідність розвитку методичних підходів до інтеграції екологічних показників у регіональне планування. Запропоновані рекомендації можуть стати основою для формування сталих і ефективних регіональних стратегій, що враховують екологічні аспекти, що, в свою чергу, сприятиме покращенню якості життя населення та збереженню природного середовища для майбутніх поколінь.