ІНТЕГРАЦІЯ ОЗЕЛЕНЕННЯ В МІСЬКЕ СЕРЕДОВИЩЕ ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ГРОМАДСЬКИХ ПРОСТОРІВ - Кіс, Надія; Кайнц, Діана; Микайло, Оксана (Просторовий розвиток, 2024)
Досліджуються просторові, естетичні та функціональні характеристики громадських просторів, їх роль у соціальних взаємодіях та взаємозв’язок з урбаністичним середовищем. Розглянуто роль озеленення як важливого елементу сучасного містобудування та його вплив на якість громадських просторів у великих містах та передмістях. Проаналізовано історичні передумови формування міських зелених зон, їх еволюцію, та сучасні підходи до планування публічних просторів з акцентом на екологічну стійкість і комфорт. Окрему увагу приділено вертикальному озеленення фасадів, експлуатованих озеленених дахів та міських територій, для яких призначені мобільні споруди озеленення, запропоновані нами як засіб, що може забезпечити значне поліпшення якості повітря міст і призвести до економії електроенергії на кондиціонування повітря за рахунок зниження температури стін і покрівлі в разі розміщення таких систем в безпосередній близькості до згаданих об’єктів. Стаття містить рекомендації щодо покращення якості міських територій через створення озеленених зон громадського простору.