ФОРМУВАННЯ АНАЛІТИЧНИХ КОМПОНЕНТ ІНТЕГРОВАНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ БУДІВЕЛЬНОГО ПРОЕКТУ ЯК ЦИФРОВОЇ ЕКОСИСТЕМИ - Дружинін, Максим; Степанюк, Роман; Антипенко, Евген (Просторовий розвиток, 2024)
Інтегрована реалізація проєктів (Integrated Project Delivery, IPD) є сучасним підходом до організації будівництва, що сприяє цифровій трансформації організаційно-технологічних процесів у мультипроєктному середовищі. Впровадження IPD забезпечує інтеграцію всіх учасників проєкту — замовників, проєктувальників, підрядників і постачальників — у єдине інформаційне середовище, створюючи основу для прозорості, співпраці та ефективності управління. Однією з ключових складових IPD є застосування Building Information Modeling (BIM), що забезпечує координацію даних, симуляцію процесів та управління ресурсами на всіх етапах реалізації проєктів. Завдяки BIM та іншим цифровим технологіям, як-от ERP-системи, IoT, штучний інтелект та хмарні платформи, будівельні підприємства отримують можливість знижувати витрати, скорочувати терміни виконання робіт і підвищувати якість рішень. IPD дозволяє ефективно адаптувати бізнес- процеси будівельних підприємств до вимог цифрової організації будівництва. Інструменти прогнозування ризиків, автоматизація управління ресурсами, а також цифрові платформи для комунікації створюють синергетичний ефект, який сприяє реалізації складних будівельних проєктів у стислих термінах із мінімальними витратами. У статті проаналізовано основні принципи та переваги IPD, зокрема її роль у створенні цифрових екосистем, що підтримують мультипроєктне середовище. Надано практичні рекомендації щодо впровадження IPD та адаптації організаційно-технологічних процесів будівельних підприємств до вимог цифрової трансформації. Запропонований підхід сприяє формуванню базових функціоналів цифрової трансформації організаційно-технологічних процесів в мультипроектному середовищі будівництва.