НЕМАТЕРІАЛЬНІ ЧИННИКИ В АРХІТЕКТУРІ ЯК ФАКТОР ВПЛИВУ НА НАЦІОНАЛЬНУ ІДЕНТИЧНІСТЬ - Лужний, Станіслав; Жигалюк, Сергій (Просторовий розвиток, 2024)
Досліджується роль нематеріальних чинників у формуванні національної ідентичності українців в умовах сучасних викликів. Аналізується вплив культурних цінностей, історичної пам’яті, соціальних аспектів та звичок на архітектурну спадщину та поведінку людей у просторі. Особлива увага приділяється значенню архітектурних об’єктів, що відображають національні традиції, історичні події та соціальні цінності, у збереженні та передачі національної ідентичності з покоління в покоління. Розглядаються останні дослідження та публікації, що підкреслюють важливість нематеріальних чинників у формуванні національної ідентичності через архітектуру. Автори, такі як В. Желанова, О. Матвієнко, Т. Бевз, М. Козловець та інші, наголошують на важливості культурних цінностей, історичної пам’яті та соціальних зв’язків для збереження національної ідентичності. Пропонуються методи використання впливу нематеріальних чинників для збільшення рівня національної свідомості українців, включаючи збереження та реставрацію архітектурних об’єктів, популяризацію культурної спадщини, освітні програми, використання сучасних технологій, громадські ініціативи та міжнародну співпрацю. Ця стаття сприяє розумінню ролі нематеріальних чинників в архітектурі у формуванні національної ідентичності та пропонує практичні рекомендації для її збереження та зміцнення.