АНАЛІЗ ПРОСТОРОВО-ПЛАНУВАЛЬНИХ МОДЕЛЕЙ ЗИМОВОЇ ОЛІМПІАДИ В МЕЖАХ РЕГІОНУ - Ковпак, Володимир (Просторовий розвиток, 2024)
Представлено критерії аналізу просторово-планувальних моделей зимової Олімпіади 2002-2030 років в межах регіону, зокрема виокремлені складові олімпійської агломерації, її протяжність, векторність розвитку. Проведений аналіз показав чітке розмежування між зимовими агломераціями 2002-2018 років, що орієнтувалися на прості за структурою одновекторні моделі, і агломераціями 2022-2030 років, які перейшли до мережевих та багатовекторних складних за структурою моделей, збільшуючи протяжність олімпійської агломерації та залучаючи використання наявної інфраструктури в межах регіону проведення події. Зростання масштабності агломерацій пов’язане не лише з технологічними можливостями, а й з викликами сучасності, такими як зміни клімату і зменшення відповідних природно- кліматичних зон для зимових видів спорту.