АРХІТЕКТУРНІ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ВЕРТИКАЛЬНИХ ФЕРМ В УКРАЇНІ - Жданова, Ярина (Просторовий розвиток, 2024)
Висвітлюються архітектурні та функціональні особливості вертикальних ферм в Україні. Дані об’єкти розділено на три типи - ферми у контейнері, об’єкти, інтегровані в теплиці, та вертикальні ферми, розташовані всередині будівлі. Визначено, що ферми першого типу – це представники модульної архітектури із стандартизованими розмірами 40- футового транспортного контейнеру. Тепличні господарства другого типу використовують збірні та світлопрозорі конструкції, що також дозволяє використовувати сонячне світло для вирощування. Останній тип ферм характеризується підвальним розташуванням, що є прикладом безпечного виробництва в сучасних українських умовах. Функціональні особливості вертикальних ферм виражені гідропонною технологією вирощування, спеціалізацією на зеленні та варіативністю потужності виробництва.