СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДЕВЕЛОПЕРСЬКИХ КОМПАНІЙ ДО КОНЦЕПЦІЇ ОБ’ЄКТІВ ЖИТЛОВОГО БУДІВНИЦТВА - Кіщенко, Тетяна (Просторовий розвиток, 2023)
Розглянуто сучасні підходи девелоперських компаній до концепції об’єктів житлового будівництва, обумовлені усвідомленням необхідності пристосування житлових будівель до нових реалій воєнного часу. Проведено дослідження концепції об’єкту житлового будівництва, як конкретизації вигляду майбутнього об’єкту, який розробляється з метою упорядкування всіх зовнішніх чинників, що впливають на формування об’єкту міського середовища: культурний і архітектурний код міста або району, інтереси та цілі інвестора, можливості сучасних будівельних технологій, зручність, комфорт та відповідність очікуванням кінцевого споживача. Розкрито значення концепції, як одного з найскладніших, найважливіших і найвідповідальніших аспектів діяльності девелоперської компанії. Встановлено мету розробки актуального, затребуваного та сучасного концепту для формування майбутнього об'єкту житлового будівництва. Розглянуті основні складові елементи концепції об’єкту житла. Особливу увагу приділено досвіду Ізраїлю, якому, щоб адаптуватися до життя в стані війни довелося створити концепцію будівництва, що відповідає їх суворим реаліям і це сьогодні актуально й для України. Розглянуто основні принципи підходу ізраїльських фахівців до проблеми захисту, засновані на багаторічному досвіді життя під обстрілами. Наведено та проаналізовано чинники, що заважають швидкому, фаховому, реагуванню законодавців, девелоперів, забудовників відповідними змінами у нормах і правилах зведення будівель та споруд на небезпечні виклики війні в Україні. Доведено, що девелоперські компанії, усвідомлюючи необхідність пристосування об’єктів житлового будівництва до нових реалій, змінюючи свої підходи до житлового будівництва, зобов’язані максимально сприяти створенню сучасних, затишних та безпечних просторів для мешканців, що повинно бути відображено в кожному пункті та розділі концепції об’єкту житлового будівництва. Відзначено, що філософія сучасного девелопменту – безпечний , комфортний простір для мешканців житла.