РЕІНЖИНІРИНГ ДІЯЛЬНОСТІ УЧАСНИКІВ БУДІВНИЦТВА ПІД ВПЛИВОМ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Вахович, Інна; Дем’яненко, Олександр; Богатюк, Данило (Просторовий розвиток, 2023)
Проведено дослідження головних тенденцій цифрової трансформації взаємодії учасників будівництва від впливом цифровізації. Особливістю є те, що напрямки і тенденції цифровізації згруповано у відповідності до стадій життєвого циклу об’єктів будівництва. Виявлено необхідність реінжинірингу адміністративно-управлінської взаємодій учасників будівництва, оскільки організаційна структура проектів під час впливу цифровізації зазнає змін, відповідно зазнає змін організаційно-економічний механізм управління учасників будівництва, зокрема інжинірингових компаній. Виявлено, що великий вплив на зміну принципів і структури адміністрування будівельними проектами, здійснюється завдяки використання систем інтегрованого управління будівельними проектами, які базуються на використанні ВІМ-технологій. Здійснено огляд ринку сучасного програмного забезпечення. Виявлено, що на сьогоднішній день ринок програмного забезпечення заповнений великою кількістю програм, які використовуються для вирішення різних задач проектування та трансформації цифрового забезпечення в будівництві. Найбільш поширеними є програмні комплекси для ВІМ проектування, автоматизованого проектування загального призначення, проектування будівельних конструкцій та геотехнічних розрахунків, розробки кошторисної документації, розробки календарних планів. В даний час всі основні розробники програмних комплексів Autodesk, Trimble, SchneiderElectric, Graphisoft та ін. впроваджують технологію BIM у своїх продуктах. Запропоновано, при побудові організаційно-економічного механізму сучасних інжинірингових компаній, враховувати два основних фактори впливу цифровізації у будівництві: запровадження BIM-технологій в діяльність проектних, будівельних та інжинірингових компаній, підтримане також і на державному рівні та цифровізація всіх процесів щодо створення об’єкта будівництва – від отримання технічних умов та містобудівних обмежень до здачі об’єкта в експлуатацію.