ПРОБЛЕМА НАДІЙНОСТІ ГЕОДЕЗИЧНИХ МЕРЕЖ - Гладілін, Валерій; Мазницький, Анатолій; Сіроштан, Тетяна; Свідерська, Тетяна; Гамалій, Ірина; Шудра, Наталія; Чуланов, Петро (Просторовий розвиток, 2023)
В наш час теорія надійності широко використовується в будівельному виробництві, а також використовується і в області геодезії. Шляхом абстрагування її положення можна з успіхом перенести і на системи, які, здавалося б, не знаходяться в динамічному стані. Візьмемо, наприклад, пункти полігонометричної (нівелірної) мережі в місті. Здавалося б, що така мережа знаходиться в статичному стані, однак з плином часу вона зазнає змін, тобто вона знаходиться в непомітній динаміці і надійність її поступово знижується. Під надійністю в широкому сенсі цього слова розуміють здатність технічного пристрою (системи, мережі) до безперебійної (безвідмовної) роботи упродовж заданого проміжку часу у певних умовах. Такий проміжок часу зазвичай зумовлено часом виконання деякої задачі, яка здійснюється приладом чи системою і є частиною загальної операційної задачі в вирішенні топографо-геодезичних робіт. В даний час проблема надійності стає однією з вузлових проблем техніки та організації управління. Забезпечення надійної роботи всіх елементів системи – є першорядною важливістю.