АНАЛІЗ ХАРАКТЕРНИХ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ ЗБУДЖЕННЯ НЕЗАТУХАЮЧИХ КОЛИВАНЬ З АДАПТИВНИМ ПІДЛАШТУВАННЯМ ФАЗИ У ЛІНІЙНИХ/НЕЛІНІЙНИХ ВІБРАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ - Човнюк, Юрій; Чередніченко, Петро; Кравчук, Володимир; Ольга; Кравченко, Ігор (Просторовий розвиток, 2023)
Наведений аналіз механізму прояву збудження незатухаючих коливань з дискретним рядом можливих стійких амплітуд у результаті впливу зовнішньої періодичної сили, нелінійної по координаті руху збуджуваної (лінійної/нелінійної) вібраційно-коливної системи. Характерні закономірності явища вивчаються на основі двох загальних моделей: а)маятника під впливом неоднорідної по координаті зовнішньої періодичної сили; б)осцилятора під впливом падаючої хвилі. Показано, що механізм явища пов’язаний з фазовим захопленням та адаптивним підлаштуванням фази, яка забезпечує необхідний внесок енергії у коливний процес даної вібраційної системи.